Doneer direct


Maak nu uw donatie over via PayPal en uw donatie is direct bij ons binnen.
Op die manier kunnen wij nog sneller helpen

Ga naar de pagina >>Word donateur


African Friends is een groep Nederlandse vrijwilligers die zich inzet om de enorme negatieve gevolgen van de Aids/HIV epidemie op het leven van kinderen te verminderen.

Word nu donateur >>Naar de shop


Door onder meer de verkoop van in Zuid-Afrika gemaakte sieraden genereren wij de benodigde fondsen.

Ga naar onze shop>>

Wie zijn wij?

African Friends is opgezet in Nederland medio 2005 door Friederike Macquet-Visser. Friederike woont zowel in Nederland als in Zuid-Afrika.
Het doel van African Friends is om kinderen die door Aids/HIV in erbarmelijke omstandigheden terecht zijn gekomen te helpen door het opzetten van kinderhuizen.

Fundraising


Fundraising wordt onder andere gedaan door in Nederland kleine Zuidafrikaanse speldjes te verkopen die we African Friends noemen.
In Nederland wordt het bestuur van African Friends gevormd door Ellen Daams-Rees; penningmeester en secretaris, Ineke van der Gugten, verkoop, Maureen van Trappe, ambassadeur, Friederike Macquet-Visser; pr, marketing en overige zaken. Zij hebben inmiddels met succes donaties gekregen van grote en kleine organisaties zoals NCDO, Orange Babies en Rotary. Ook op particulier gebied hebben veel mensen hun steentje bijgedragen.

Bezoek kindertehuizen African Friends 2009

We rijden door prachtig heuvel landschap. Een aapje steekt vlak voor onze auto de weg over. Ik uit een juichend kreetje; Frederieke moet lachen, apen, die hebben ze in de tuin.

We zijn op weg naar Thokamala, een van de twee kindertehuizen, die door African Friends financieel ondersteund worden. De nederlandse Frederieke Maquet heeft African Friends opgericht met het doel in Nederland geld in te zamelen voor de projecten in Zuid Afrika, welke door haar  man Roger mede zijn opgezet vanaf 2003.  Het initiatief is echter uit de lokale bevolking gekomen; de huizen vormen een NGO met lokaal bestuur.

We komen aan bij Thokamala, een half uur rijden van Durban. Het is vrijdagmiddag, de kinderen zijn al een tijdje thuis van school. Een paar grote jongens werken in de tuin, anderen spelen op een trapveldje. We ontmoeten Dominee Mlungisi Ntuli, die de leiding heeft over het kindertehuis en hij geeft ons een rondleiding. Er zijn 3 woonunits met elk 4 slaapkamers, een voor de gogo (oma/moederfiguur die de unit met 6 kinderen onder haar hoede heeft) en 3 met elk 2 bedden. Er zijn momenteel 19 kinderen, de jongste van 1 ½ jaar slaapt bij de gogo.

Dominee Ntuli, Frederieke, Ineke en een van de kids

Wat de gebouwen betreft, in 2008 hebben 3 duitse vrijwilligers de verbouw van de units geleid. Deze zijn volgens de wettelijke bepalingen verbouwd, wat noodzakelijk is om voor de kinderen een uitkering te bemachtigen. Hiervoor is veel strijd geleverd door Roger Maquet, want veel van de kinderen waren niet geregistreerd als wees en dat is ook niet zomaar gedaan in een bureaucratisch land als Z. Afrika. Het is nog steeds wachten op toezegging van de overheid en als die er komt is de 60 Euro per maand per kind niet toereikend om een kind een menswaardig bestaan te geven. African Friends blijft dus belangrijk.  De oudste jongen zal volgend jaar een opleiding moeten gaan volgen, hij komt dan niet meer in aanmerking voor een wezenuitkering.  African Friends zal proberen een donor voor zijn studiekosten te vinden.

Met twee van de gogo’s


Voor we vertrekken delen we chocorepen uit; een oudere jongen en meisje zien er op toe dat ieder er een krijgt.

Twee dagen later, een zondag,  rijden we naar Kwamzamo, een rit van 45 minuten naar het zuiden vanaf Durban. Roger is nu ook mee.  Iedereen reageert enthousiast op de komst  van Roger en Frederieke. De kinderen worden door Eunice, een oudere vrouw gemaand bij elkaar te gaan staan en voor de buitenlandse gasten te zingen. Wij krijgen 2 liederen te horen met prachtige uithalen van een van de oudere meisjes. Hierna delen we de kadootjes uit die we uit Nederland hebben meegenomen.  De kinderen wachten rustig hun beurt af. Vervolgens worden we door een van de gogo’s rondgeleid; sommige kinderen laten trots hun keurige kamers uit. Het ziet er netjes en gezellig uit. Het principe is hier hetzelfde als in Thokomala, een unit voor 6 kinderen en een gogo. Er zijn 4 units, op dit moment 21 kinderen.

 Het welkomstlied

Linda, een jonge onderwijzer in opleiding, heeft hier de leiding. Hij woont op het terrein samen met zijn vrouw. Hij wordt met raad en daad bijgestaan door Eunice, de weduwe van Raymond, de oprichter van het eerste uur.

  Linda en Eunice

Na de rondleiding nodigt Linda ons uit voor een kop thee in het gebouw dat dienst doet als bibliotheek en waar de kinderen na school hun huiswerk maken.
HIj en Roger geven ons meer gedetailleerde uitleg over de verschillende geldstromen, de problemen met de burocratische overheid en de kosten van de straks studerende jongeren.  Voor sommige jongeren lonkt het straatleven, waar zij meteen wat geld kunnen verdienen, maar wat ook onvermijdelijk leidt tot criminaliteit en ….wat voor een leven uiteindelijk? De leiding van de kindertehuizen, de Maquets en African Friends zien het dus als een prioriteit om de kinderen een toekomst  te geven; er zal dus gezocht moeten worden naar funding voor de vervolgopleidingen…..
Hier in Kwamzamo bv.  is er de tweeling die beiden graag verpleegkundige willen worden. Hoe kunnen wij hen helpen? 

De tweeling links met vriendin

 

Bij vertrek wisselen Linda en ik e-mail adressen uit.  De kinderen zwaaien ons uit.September 2009,

Ineke van der Gugten,

voorzitster African Friends

pasja1@sapo.pt               africanfriends@hotmail.com/info@africanfriends.nl

 African Friends zamelt geld in voor de projecten in Zuid Afrika o.a. door middel van verkoop van lokaal gemaakte sieraden en poppetjes van kralen. Deze worden gekocht op lokale markten en van vrouwengroepen, veelal weduwen ten gevolge van de  AIDS epidemie.
 

Kwamzamo


is een kindertehuis voor kinderen die door Aids en HIV in erbarmelijke omstandigheden terecht zijn gekomen.

Sommigen van hen zijn wees. Hun gemeenschappelijke factor is dat ze zonder hulp geen menswaardig bestaan, laat staan een toekomst perspectief hebben.

lees verder >>