Doneer direct


Maak nu uw donatie over via PayPal en uw donatie is direct bij ons binnen.
Op die manier kunnen wij nog sneller helpen

Ga naar de pagina >>Word donateur


African Friends is een groep Nederlandse vrijwilligers die zich inzet om de enorme negatieve gevolgen van de Aids/HIV epidemie op het leven van kinderen te verminderen.

Word nu donateur >>Naar de shop


Door onder meer de verkoop van in Zuid-Afrika gemaakte sieraden genereren wij de benodigde fondsen.

Ga naar onze shop>>

KERST NIEUWS 2013

Gewaardeerde donateur, belangstellende en ondersteuner,

Graag willen wij u hartelijk danken voor hetgeen u afgelopen jaar voor onze kinderen van de opvanghuizen Kwamzamo en Thokomala in Zuid Afrika hebt gedaan. Met de feestdagen in zicht geeft het u en ons een extra warme gedachte hen zo te kunnen helpen. Wij hopen dan ook van harte dat u en zij fijne kerstdagen zullen hebben en geluk in het nieuwe jaar.

Tevens willen wij van deze gelegenheid gebruik maken u mede te delen dat African Friends Nederland het komende jaar in afgeslankte vorm door zal gaan. Wij zijn letterlijk een groep vrijwilligers die een stapje terug moeten doen. Wij zijn genoodzaakt onze activiteiten naar buiten en onze acties op locatie te stoppen.

Tevens wordt het bestuur van de kinderhuizen steeds meer overgenomen door de lokale leiding hetgeen altijd het doel van African Friends is geweest . Doch op de achtergrond zal nog altijd ondersteuning worden gegeven door de initiatiefnemers met name de familie Macquet. Wij zullen dus meer onder de paraplu van onze NGO in Zuid Afrika gaan werken, uw donatie en financiële steun kunt u op dezelfde bankrekening in Nederland blijven overmaken en onze website blijft gehandhaafd.

Wij hopen van harte op uw hoog nodige ondersteuning te kunnen blijven rekenen.

Met vriendelijke groeten,

African Friends,

Ineke van der Gugten, Maureen van Trappe, Frederike Macquet Visser en Ellen Daams

KERST NIEUWS UIT ZUID AFRIKA 2013

Het lijkt erop dat na al die jaren en na de impact van de vele interventies die velen geloven aids wordt geslagen . Realiteit is verre van dat . De omvang ervan is nog steeds enorm . In Zuid-Afrika zijn er ongeveer 2,4 miljoen mensen onder behandeling en dat aantal stijgt . De aids getroffen weeskinderen in aantal toenemen . Er is een continu proces van woningen vinden van hen.

Het bevorderen subsidie systeem gebukt gaat onder de last van de nummers. En de behoefte van de organisaties die wij ondersteunen blijft zo sterk als ooit , samen met onze inzet om hen te ondersteunen.

Thokomala en Kwamzamo blijven leveren woningen voor het doel van de zorg voor aids getroffen kinderen . Thokomala , dit jaar van plan om een bestaand gebouw te converteren naar een ander huis. Het zal enige Euro kost 7000 . Ze hebben een aantal E4000 verhoogd en moeten een aantal nog E3000 meer . Dus willen we een bijdrage om te leveren aan dat fonds .

Zuid-Afrika heeft een groot verlies geleden in het overleden van Nelson Mandela. Hij was en zal altijd een dergelijk voorbeeld zijn voor ons allemaal in zijn vriendelijkheid, zijn doorzettingsvermogen, zijn wilskracht, zijn empathie en nog veel meer niet in het minst de grote plaats aids getroffen kinderen in zijn hart gehad en alles wat hij voor hen deed.

We zetten onze betrokkenheid bij Kwamzamo en Thokomala in het adviseren van de lokale gemeenschap die zorgen voor de dagelijkse werk in de huizen en Roger houdt toezicht steeds hun financiële boeken als altijd en heeft regelmatig bijeenkomsten om te helpen waar nodig en biedt financieel steun waar nodig.

Wij danken al onze trouwe "Afrikaanse vrienden " voor hun donaties en hulp in het verleden en hopelijk in het komende jaar . Zonder uw hulp het leven van de kinderen die leven in de huizen heel anders en niet zo positief zou zijn als het nu is .

Siyabonga Kakulu , Salagathli,

Wij danken u , Blijf goed ,

Roger en Friederike Macquet , december 2013,

Zomer Activiteiten

Op de zondagen 21 juli en 18 augustus zullen we op de Rommelmarkt in Noordwijkerhout staan met van alles en nog wat en ook met de mooie kralen sieraden uit Kwazulu Natal.

Ook hebben we nog vele boeken, engels,- zowel als nederlands talig, te koop. Als iemand een idee heeft waar deze te verkopen, dan horen we dat graag.

 

Op 14 september zal African Friends met een kraam staan op de populaire braderie in Vijfhuizen. De sieraden zullen voor lage prijzen verkocht worden, een leuk cadeau idee misschien; je helpt er in ieder 2 groepen mee, de kinderen uit de kindertehuizen en de vrouwen die de sieraden gemaakt hebben, veelal weduwen ten gevolge van  Aids/HIV.

 

 

GEBAKS VERKOOP RIJNLANDS INTERNATIONAL LYCEUM OEGSTGEEST JUNI 

Op vrijdag14 juni hield brugklas MP2 van het Rijnlands International Lyceum in Oegstgeest een gebaks verkoop ten behoeve van African Friends. De leerlingen hadden thuis koekjes en cakes gebakken en deze tijdens de ochtend pauzes op school verkocht. Pamfletten met foto’s van de kinderen uit de kindertehuizen in Zuid Afrika gaven aan voor welk goed doel de opbrengst bestemd was.

Deze aktie heeft maar liefst 160 euro opgeleverd!

In de middag is een medewerker van African Friends naar het Rijnlands gegaan om de leerlingen nog wat meer informatie te geven over de African Friends in Zuid Afrika. Zij waren zeer geïnteresseerd en stelden relevante vragen.

MP2 Klas, reuze bedankt voor jullie geweldige inzet!

 

Kerstmarkt 14 december Bornholm Verpleeghuis Hoofdorp van 10-16u

Kom naar deze hele leuke,sfeervolle markt en koop wat kleins als kado of decoratie. Ik was net in Kwa Zulu Natal geweest om ons 2 weeshuizen te bezoeken en ik heb wat leuke spulletjes meegenomen te verkopen voor ons goede doel African Friends.

Vergeet niet dat 1 december  is Wereld Aids Dag dus geef een contributie aan ons en steun een hoop voor de toekomst voor iedereen met deze ziekte.

AFRICAN FRIENDS OP AFROVIBES

 

Van 26 t/m 29 september is het Afrovibes festival in het MC theater, Westergasterrein in A'dam.

Het festival bevat toneel, dans en muziek door artiesten uit Zuid Afrika en tussen de voorstellingen door kun je een Afrikaans hapje eten in het Township café. Daar zal ook African Friends met een standje met de kralen sieraden etc. present zijn ten bate van de kindertehuizen in Zuid Afrika.

Een erg leuk cultureel festival met voorstellingen van hoog niveau. Wellicht tot ziens in het MC theater.

Herfst Markt Bornholm 19 september 2012

African Friends was er weer bij een heel gezellig Herfst Markt bij Verpleeghuis Bornholm in Hoofddorp. Weer een mooie dag met veel kunst en handwerk kraampjes en een geweldig sfeer.

December 14 is er een Kerst Markt  bij Bornholm dus wij hopen mooie kerst decoraties te hebben.

Er is een vitrine bij de Receptie met alle verkoop artikelen. Het ziet er kleurrijk uit met ons Afrikaanse souvenirs erbij! Verkoop aan die receptie voor nog 4 weken.

boeken markten mei en juni 2012

 

Op het mooie Nieuwe Kerksplein in Haarlem nam African Friends deel aan de boekenmarkt op 12 mei en 16 juni 2012 met een gevarieerd aanbod van boeken, verkregen van vrienden en familie, die ons doel willen ondersteunen.
Op de eerste marktdag in mei was het koud en winderig, wat zijn effect op de verkoop had; gelukkig trok het mooie weer in juni meer publiek, waardoor de opbrengst een stuk hoger lag.

Helaas heeft Oud boekje, dat de markten organiseert, besloten om de resterende markten af te zeggen, vanwege de teruglopende belangstelling voor boeken in  het e-reader tijdperk.
Mocht iemand van onze websitelezers een idee hebben om onze boeken te verkopen, dan horen wij dat graag.

Lente markt verpleeghuis bornholm maart 2012

Op een mooie voorjaarsdag richtte African Friends een kraam in in Verpleeghuis Bornholm in Hoofddorp. De ontvangsthal stond vol met kramen met onder andere rommelmarkt spulletjes, bloemschikmateriaal en 2de hands kleding. Ook werden er massages en kunst workshops aangeboden en was er natuurlijk onze stal met de mooie kralen sieraden uit kwaZulu Natal en informatie over de kindertehuizen die wij ondersteunen. Deze keer hadden wij zelf gebakken cup-cakes en brownies meegenomen voor bij de koffie of thee. Het weer was zo warm, dat veel mensen buiten op het terras bleven en vanwege een griepepidemie hadden veel van de bewoners  niet kunnen komen.
Er was echter een gezellige sfeer en het bood ons de mogelijkheid om African Friends bij het publiek onder de aandacht te brengen.

Vanaf september zullen de kettingen en ander handgemaakte artikelen te koop zijn bij de Receptie van Bornholm, een leuk kado voor Uzelf of een gift waarbij u de kindertehuizen steunt. Momenteel zijn veel kettingen afgeprijsd.  

Afrika dag 21 januari

Op 21 Januari stond African Friends met een stand op de AFRIKA dag in Stay Okay in Amsterdam, georganiseerd door  Wereldwijzer.

Reisorganisaties en vrijwilligersorganisaties kregen  op deze dag de kans om hun product aan het publiek te tonen.
Er waren luxe en avontuurlijke reizen bij en op het gebied van vrijwilligerswerk was er keuze tussen o.a. werk in kindertehuizen, lesgeven, landbouwprojecten en werken met wilde dieren. 
Ook werden er verschillende presentaties gegeven.

Bij zoveel publiek met liefde voor Afrika, mocht een Afrika markt natuurlijk niet ontbreken en daar was African Friends present met de prachtige kralen sieraden en poppetjes. Naast verkoop bood dit ons  de mogelijkheid  tot leuke gesprekken en contacten en , niet te vergeten het uitwisselen van ervaringen.

Deze Afrika dag  vindt ieder jaar plaats (in 2013 in februari) en voor wie geïnteresseerd is in Afrika biedt is deze dag absoluut de moeite waard.

Nieuwsbrief Zuid-Afrika November 2011


Beste African Friends,

Voordat het jaar 2011 weer voorbij is een korte update.

Alle kinderen van Thokomala en Kwamzamo zijn gezond en zijn weer goed nagekeken door dokter Julia van Big Shoes.(www.bigshoes.org.za) Ze was onder de indruk van hun vooruitgang schreef ze me per mail.
Ook zijn er goede schoolresultaten geboekt, het schooljaar eindigt hier in december en start in januari met de nieuwe klassen. De kinderen groeien goed en dat betekent dat er weer nieuwe schooluniformen en schoenen nodig zijn; een aardige kostenpost.

Een goede reden om deel te nemen aan een Kerst markt op de school van mijn kleinkinderen. We hebben weer lokaal gemaakte sieraden en kerst kaarten verkocht en de foto's geven een aardig beeld naar ik hoop.

We doen nog steeds mee in de "race" om te voldoen aan de voorwaarden voor de kippen projecten en hopen in de finalisten ronde te komen. Er zijn zoveel organisaties die interesse hebben in deze eerder genoemde projecten. Uiteindelijk zal Sociaal Welfare beslissen aan wie ze hun subsidie om een kippen farm te starten toezegt. Er wordt gestart met een aantal kippen, deze leggen eieren en een aantal zullen verkocht en andere uitgebroed en zo zal het project groeien en een bron van inkomsten leveren. Voor de lokale bevolking is kip een belangrijk voedingsmiddel. Maar er komt natuurlijk veel bij kijken, ook qua hygiëne en management.

Een aantal organisaties en persoonlijke initiatieven zorgen er weer voor dat de kinderen van beide huizen met Kerst weer fijn verwend gaan worden met uitjes en kerst cadeautjes. We zijn druk in de weer om alles te organiseren en te kijken wat dit jaar een leuke verrassing zal worden.

Dank voor alle support in 2011 lieve African Friends. Weet dat al het harde werk en de grote en kleine donaties met dank worden aanvaard, erg welkom zijn en goed  en verantwoord worden besteed.

Dank speciaal weer aan het fantastische team Ellen Daams, Ineke van der Gugten en Maureen van Trappe, zonder jullie inbreng en doorzettingsvermogen is er geen African Friends!!!

Tot de volgende nieuws brief, alvast een heel goed, gezond en voorspoedig 2012 toegewenst uit Zuid-Afrika
En namens alle kinderen en moeders van Kwamzamo en Thokomala
Ngyyabonga e salagathli ( thank you and keep well)

Roger en Friederike Macquet

Kerstmarkt in Zuid AfrikaKerstmarkt in Zuid Afrika

 

Kerstmarkt in Zuid AfrikaKerstmarkt in Zuid Afrika

 

AFRICAN FRIENDS OP BOEKENMARKT HAARLEM

Op 12 november 2011 stond African Friends met een stand op de boekenmarkt in de Haarlemse Grote of St. Bavo.In augustus hadden we met prachtig weer middenin de Haarlemse Vijfhoek gestaan, dit maal stonden we dus in een enigszins koude kerk. Maar dat mocht de pret niet drukken, want wie het erg koud kreeg kon even een rondje door deze prachtige kathedraal gaan lopen en de mooie plafonds en glas-in-loodramen bewonderen.

Bezoekers konden hun boek uitkiezen onder het gehoor van muziek van het Haarlemse Blaasensemble. De kramen waren verlicht en de sfeer was heel aangenaam.

Deze markt was voor de 11e maal georganiseerd door Kollektorsitem.

Naast boeken hebben we ook weer de bekende African Friends kralen speldjes en kettingen kunnen verkopen, het geheel heeft 255 euro opgebracht, weer een mooi bedrag voor de kindertehuizen in Zuid-Afrika. Tegelijkertijd hebben we veel mensen kunnen informeren over African Friends en de projecten die zij ondersteunt.

De boeken waren weer gul gedoneerd door vrienden en kennissen, waar voor onze hartelijke dank. Bij de verkoop werden we deskundig bijgestaan door vriend en Neerlandicus Hans Wilmink.

Na 2x met redelijk succes op een Boekenmarkt verkocht te hebben willen we dit vaker gaan doen. Om aan boeken te komen is geen probleem, maar ze moeten ook opgeslagen worden. Indien iemand een ruimte beschikbaar heeft horen we het graag./p>

Onze volgende activiteit is de Kraammarkt in het Kennemer Gasthuis./p>

Tot later, groeten van

Maureen, Ellen en Ineke

Boekenmarkt in HaarlemBoekenmarkt in Haarlem

 

Boekenmarkt in HaarlemBoekenmarkt in Haarlem

Boekenmarkt in Haarlem

 

 

Nieuws uit Nederland November 2011

Een paar hele trouwe donateurs van African Friends, Cees en Cunie Prins  uit Heemstede zijn dit jaar allebei 75 jaar geworden en zij vierden hun 45- jarig huwelijks jubileum. Zij hebben dit feestelijk gebeuren gevierd in de Molenplas te Haarlem met al hun dierbaren om hen heen.  En wat helemaal buitengewoon sympathiek van hen is dat zij hebben voorgesteld om i.p.v. kado’s te ontvangen graag een donatie wilden hebben voor African Friends.  In een door hen gemaakte, bijzonder, mooi aangeklede “African Friends” doos hebben zij het prachtige bedrag van € 175,-- gekregen, zij zelf hebben een donatie geschonken van € 75,-- en last but least ook nog eens onze welbekende “African Friend dolls” verkocht met een totaal opbrengst van € 60,--. Is dit niet geweldig?

Cees en Cunie enorm  bedankt en wij wensen jullie nog een heleboel fijne en gezonde jaren!

Nieuws uit Zuid Afrika augustus 2011

Beste mensen Voor deze keer een korte update van ons in Zuid-Afrika. Op dit moment is er niet veel anders te vertellen dan dat het goed gaat met de kinderen in Thokomala en Kwamzamo, dat zij hun best doen op school en dat er goed voor hen gezorgd wordt, dankzij donaties en hard werken door velen, onder andere African Friends.

Mlungisi en Linda doen nog altijd hun uiterste best om de huizen te leiden en zij hebben alles onder controle. Wij hebben regelmatig vergaderingen met hen en de plaatselijke besturen hebben ook regelmatig contact om de gang van zaken te evalueren en de dagelijkse beslissingen te nemen, om de huizen te runnen.

De half jaarlijkse medische controles zijn weer gedaan door Big Shoes en de tandarts en artsenbezoeken zijn opgevolgd.
In de afgelopen maanden is het de managers gelukt om familieleden van enkele kinderen op te sporen, die hen willen en kunnen opvangen in hun huizen en voor hen willen zorgen. Dit geeft weer wat lucht aan de financiële stress en maakt het mogelijk om nieuwe kinderen te plaatsen, nu officieel door Child Wellfare, wat betekent dat zij een toelage krijgen.

Tevens goed nieuws is date er nog altijd organisaties geïnteresseerd zijn om het verschil te maken in het leven van de kinderen in de vorm van het organiseren van uitjes, Kerstfeestjes of het leveren van sportartikelen, zoals voetbalschoenen.

Zoals al eerder genoemd, alle hulp en het harde werk is nodig, wordt erg gewaardeerd en goed gebruikt.

Dank aan allen, “Salagathli”, Zulu voor hou je goed

Roger and Friederike Macquet

Nieuwsbrief augustus 2011

Om geld te genereren voor de African Friends kindertehuizen worden er zowel in Zuid-Afrika als in Nederland diverse activiteiten georganiseerd.

Daarbij worden in Zuid-Afrika acties ondernomen die de kinderen direct ten goede komen, zoals de jaarlijkse gezondheids-screening (Big Shoe), vakantie uitjes tijdens de Kerst, het schilderproject van Thokomala en het toekomstige kippenproject.

In Nederland komen onze inkomsten vooral voort uit donaties en verkoop van de in Z.A. gemaakte kralen poppetjes en sieraden. Deze verkopen we op braderieën in bv. bejaardentehuizen of andere markten. Ook liggen de poppetjes te koop aangeboden in vitrines bij de Aerdenhout Service apotheek en in het Kennemer Gasthuis te Haarlem.

Maar er zijn ook andere activiteiten. Zo hadden we vorig jaar een sponsorloop (opbrengst ruim 3000 euro) en dit jaar hebben we een prachtig bedrag ontvangen naar aanleiding van een 80-ste verjaardag (2000 euro). In juli hebben we voor het eerst een rommelmarkt verkoop gehouden in Noordwijkerhout. De spullen waren afkomstig van vrienden en kennissen, dus alles wat verkocht werd was pure winst, opbrengst 400 euro. Ook 2e hands boeken hebben het goed gedaan op een boekenmarkt in de Haarlemse binnenstad. Hier mochten we tevens onze sieraden te koop aanbieden en het geheel heeft 260 euro opgeleverd.

Zo blijven we bezig om op allerlei manieren aan geld te komen om de kindertehuizen te kunnen blijven ondersteunen. Wie nog een idee heeft, we vernemen het graag op africanfriends@hotmail.com.

Zie voor nieuws over de kindertehuizen de nieuwsbrief uit Zuid-Afrika van Roger en Frederike.

Groeten van het bestuur NL: Ellen, Maureen en Ineke

 

Boekenmarkt

Nieuwsbrief maart 2011

Lieve allen

Laat ik beginnen met excuses dat er al een tijdje geen update is geweest aan jullie.
Het leven neemt ook hier zijn eigen loop. Maar dat neemt niet weg dat er bijna geen dag voorbij gaat dat Roger en ik niet bezig zijn met de huizen. Niet dat we er dagelijks langs gaan, dat zou niet lukken,maar meer op bestuurlijk en probleem gebied zijn we er voor de volle honderd procent. Het financiële jaarverslag moet o.a.weer op tafel komen en we hebben regelmatig contact met de managers Linbda en Mlungisi.

Alle kinderen zijn weer medisch gechecked door Big Shoes,de organisatie die dat gratis voor ons doet en die ik ontdekte door de medische check van Anele, de kleine drie weken oude baby die 6 maanden bij ons gewoond heeft. Het gaat  erg goed met hem. Hij is gedaopteerd door zeer verantwoorde ouders. De. EHBO kits in Thokomala en Kwamzamo zijn weer nagelopen en hygiene check gedaan en de behandeling van klachten die nadere onderzoek nodig hadden, waaronder tandarts bezoek, zijn opgevolgd.
Alles prima in orde weer.

De kinderen maken het goed. Uit Thokomala zijn  een een paar kinderen vertrokken, waaronder Cindy het 19 jarig oudste meisje. Ze woont nu met een vriend samen. Thandeka, een 17 jarig meisje  gaat  bij haar moeder wonen die eerst dakloos was maar nu een vriend met huisje heeft. Een 16-jarig meisje gaat in het huisje wonen dat achtergelaten is door haar overleden ouders. Er woonde familie in maar de chief heeft besloten dat het nu door de kinderen bewoond gaat worden.

Het oudste meisje wordt dan gezinshoofd en de broers en zusjes komen  bij haar wonen. Child headed house holds heten deze familietjes en ze krijgen als het goed gaat een uitkering of worden door de gemeenschap gesteund.
Het zijn voor ons Europeanen zulke andere standaards, maar ik moet zeggen het went (zal wel moeten).

Er zijn op dit moment 32.000 achterstallige aanvragen voor nieuwe uitkeringen .Honderd duizenden kinderen zitten zonder uitkering. Een van de redenen is dat de uitkering iedere twee jaar vernieuwd moeten worden (de kinderen moeten gechecked worden door de maatschappelijk werkster die haar bevindingen naar de rechtbank moet sturen die deze dan verder behandeld) Maar er is geen tijd want er is zo'n enorme achterstand. Dus kinderen die een uitkering hadden en deze broodnodig hebben, verliezen hun uitkering en voordat ze weer aan de beurt zijn zijn we weer een paar jaar verder. Dat geeft dus aan waarom ook wij nog geen uitkeringen krijgen na al die jaren.. Je kunt je voorstellen dat maatschappelijk werk de bal naar de rechtbank schopt en deze schopt hem weer terug.De kranten staan er bol van.
Gelukkig hebben we nu 4 kinderen die helemaal gescreened zijn in Thokomala en wel een uitkering krijgen, dus het begin is er en het geeft even wat ruimte. Er is een officiele fostermoeder voor hen aangesteld (ook zij moet aan alle voorwaarden voldoen), Nomusa is haar naam. Zij is  voor haar leven aan de kinderen verbonden  als pleegmoeder.

Wij hebben inmiddels een eigen maatschappelijk werkster in opleiding aangesteld , Samke genaamd, die supervisie krijgt van een ervaren maatschappelijk werkster en zij gaan zich inzetten om de benodigde formaliteiten te verzorgen zodat we een beetje het proces kunnen bespoedigen.Het kost ons veel geld, ze moet betaald en ook vervoer en telefoonkosten moeten worden betaald. Maar wij gaan ervan uit dat het dit waard is. Cluster Foster Homes zijn nu de enige woongemeenschappen die subsidie kunnen krijgen (cluster foster zijn huisjes van 6 kinderen met 1 moeder) . Onze verbouwingen zijn dus niet voor niets geweest en als we destijds deze inverstering niet gedaan hadden, waren we weer jaren achterop geraakt.

Voor Thokomala heeft het bedrijf CCA (een accountants firma) die ons al jaren sponserd, zich weer met een jaar verbonden en zelfs het bedrag verhoogd. Dit is broodnodig want ondank hun grandioze trouwe hulp komen we nog flink tekort.

Nog wat prematuur maar erg goed nieuws is dat de kinderhuizen en de moeders en managers waarschijnlijk een gesubsidieerd project gaan starten. Het is een door de regerering gesponserd kippen project. Men start met een flink aantal kippen, verzorgt deze kippen en verkoopt ze als ze groter zijn. Het is uiteraard ook de bedoeling dat er flinke ''kippengezinsuitbreiding'' komt zodat de groei een natuurlijk proces is. Kortom een income generating project! Wij voldoen aan alle eissen maar hebben land nodig  om deze projecten te starten want om redenen van gezondheid mag begrijpelijkerwijs dit project niet op het land naast de kinderhuizen.

Zodra we alles rond hebben zal ik jullie hierover inlichten. Het zou een fantastische financiële impuls aan de projecten kunnen geven.En wat het belangrijkste is, een continuïteit en zelfstandigheid op financiëel gebied. Maar voorlopig moeten we het nog even zelf doen. Het is echter het plan om dit jaar de projecten te starten (ho ho, tok tok,kukeleku, geduld, this is Africa!!).

Roger en Friederike

 

juni 2010

Beste Vrienden

Eindelijk een nieuwe nieuwsbrief, het werd tijd.
Er is gedurende de afgelopen maanden veel gebeurd, gelukkig veel goeds.

Allereerst wil ik onze African Friends bedanken die de projecten steunen, met aandacht, donaties, tijd en energie .Zonder jullie steun zou er geen African Friends zijn en zouden de 38 kinderen op straat zwerven.
Ook vanuit Zuid-Afrika, een groot compliment en dank aan het Nederlandse bestuur van African friends. Fundraisen is geen makkelijk werk en Ellen Daams, penningmeester en secretaries, Ineke van der Gugten voorzitter en Maureen van Trappe, pr en ambassadeur, doen hun werk met ontroerend veel inzet . Namens Roger en mij en de kinderen van Thokomala en Kwamzamo een heel warm dank jullie wel!

Helaas zijn we nog steeds afhankelijk van donaties omdat Maatschappelijk Werk in Zuid-Afrika tot nu toe geen uitkeringen aan de kinderen heeft toegekend.
Waarom…???? Er zijn verschillende redenen maar de belangrijkste is dat er niet genoeg tijd en energie van de instantie aan onze kinderen is besteed door deze overheids instantie.
De betrokken maatschappelijk werkers zijn of overbezet en veelal onderbetaald maar ook vaak erg onduidelijk in hun handelswijze.
Een voor Europeanen onbegrijpelijke en hoogst frusterende gang van zaken. Voor een ieder die langere tijd met de afrikaanse cultuur te maken heeft gehad, een begrijpelijker maar net zo frustrerend beeld.
Eens zal het lukken en zullen de kinderen hun uitkering krijgen en wij denken dat dat binnen korte tijd, voor een aantal van hen, zal lukken.

Een van mijn beste vriendinnen en vanf het begin een echte African Friend, Joke Beekhuizen, is kortgeleden na een lange ziekte overleden. Ze was een van eersten die op een maandelijkse basis African friends financieel steunde en ze keek altijd uit naar het kopen van weer een nieuwe African Friends ketting. Joke was een ware steun zowel voor mij persoonlijk als voor African Friends. Ik mis haar enorm.

Na vele jaren heeft Liesbeth Tel besloten het bestuur van African Friends te verlaten .
Liebeth vindt dat ze te weinig tijd beschikbaar heeft voor het goed vervullen van haar AF funktie. Wij zullen haar altijd opgewekte en positieve persoonlijkheid missen en bedanken haar voor haar lieve inzet over de afgelopen jaren.

Maureen van Trappe, een oprecht WELKOM in het bestuur. Je werd direct in het diepe geworpen bij het organiseren van de sponsorloop op 30 mei.
We hopen dat je plan volgend jaar, tijdens je vakantie naar Zuid-Afrika, de projecten van African Friends kan komen bezoeken en de kinderen in levende lijve kunt ontmoeten.

Met de kinderen van Kwamzamo en Thokomala gaat het goed. Ze zijn allen medisch
gekeurd door een fantastische organisatie Bigshoes genaamd(www.bigshoes.org.za) en dokter Julia en maatschappelijkwerkster en project coordinator Tracy hebben fantastisch werk verricht.
De kinderen werden oa op HIV/AIDS getest en slechts 4 van hen waren positief, wat al bekend was. Zij zijn op medicatie.
Er is als donatie een orthopaedische schoenaapassing gemaakt voor een van de Thokomala kinderen die een flink beenlengte verschil heeft. Cobus Koets , bedankt!

We hebben voor beide projecten lokale managers aangesteld, die al lang bij de projecten als vrijwilliger betrokken waren . Ze nemen nu verschillende benoemde verantwoordelijkheden op zich en zijn het dagelijks aanwezige aanspeekpunt. Zij krijgen een klein bedrag voor hun inzet.
Ook beheren ze de financieen en leggen verantwoording hierover af aan Roger. Zonder dominee Mlungisi Ntuli voor Thokomala( 0833291752) en Linda Ncube (0826645969) voor Kwamzamo zou het dagelijks leven in de huizen minder vlot verlopen.
Ook de kinderen kunnen bij hen terecht voor advies en parsoonlijke dingen die ze niet met anderen willen bespreken. Beide managers hebben een echte vertrouwens funktie.
Roger bespreekt met beiden bijna wekelijks de zaken die aangepakt moeten worden zoals oa het contact met maatschappelijk werk, gemeente etc.

Eindelijk heb ik een van mijn dromen waar kunnen maken en ben samen met de kinderen onder leiding van een groep locale en zeer bekende kunstschildrers Thokomala in een kunst werk aan het veranderen.
Charmaine Eastment (waarvan al verschillende schilderijen in Nederland aan de diverse muren hangen,) Henk Vos, van origine Nederlander en vooral bekend van prachtige renpaarden schilderijen, Cassy Healy, een engelse kunstschilder die sinds acht maanden met gezin in Zuid-Afrika woont, Nicky Chovuchovu en Paul Mzefani, beiden uit Zimbabwe en Sheena Macquet en mijzelf als goedwillende amateurs.Iedereen geniet als vrijwilliger van dit bijzondere project .
We hebben inmiddels ook publiciteit van een lokaal tijdschrift gekregen en als donatie van House of Paint Hillcrest, alle verf.
Het is fantastisch om te zien hoe de kinderen veranderen door hun talent te kunnen gebruiken en hun emoties te kunnen uiten.
De foto’s en het artikel zullen binnenkort door onze site manager Barry van Modern-movement geplaatst worden.

Inmiddels is er ook weer een nieuwe collectie sieraden gemaakt en is de verkoop van African friends als kleine oranje witte voetballertjes speciaal gemaakt voor de world cup in volle gang.

Op 30 mei ben ik na 5 maanden training weer de 89km Comrades ultra marathon van Pietermaritsburg naar Durban gaan rennen in 11,53uur, 7 min. voor de eind tijd en dus weer de derde medaille rijker.
In Nederland heeft het bestuur maanden gewerkt om op dezelfde dag een sponsorloop te organiseren. Met hulp van Gerry O’Neill en vele andere vrijwilligers is het een grandioos evenement geworden! Ineke zal hiervan verder verslag doen
Aan allen hele goede zomermaanden en nogmaals dank voor alle steun!!

Op 30 mei jl vond voor de eerste keer de African Friends Sponsorloop in Noordwijkerhout plaats.
Een dag met veel regen, maar met zowaar een droge start. Echter 5 minuten daarna kwam het water met bakken uit de hemel. Toch liepen, op een na, de lopers de 5 en 10 km uit en sommige kinderen moesten na 4 rondjes (van 1 km) zelfs gedwongen worden te stoppen. Met handdoeken konden de lopers de haren drogen om zich vervolgens in Restaurant Invitation op te warmen. Daar vond even later de prijsuitreiking plaats met prachtige prijzen en boeketten van verschillende sponsors.
Inmiddels was Frederike Visser, die de 89 km lange Comrades in Zuid-Afrika liep, binnen gekomen in 11 uur en 53 minuten, welliswaar in betere weersomstandigheden. Een geweldige prestatie!
Naast het loopgebeuren was er een tombola met leuke prijzen (beschikbaar gesteld door winkeliers uit de regio Noordwijkerhout), verkoop van de bekende African Friends poppetjes en sieraden, een nat springkussen en een dj die Afrikaanse muziek ten gehore bracht.
Ondanks het slechte weer en daardoor minder deelnemers dan verwacht , heeft de loop ruim 2000 Euro opgeleverd. Dit bedrag zal geheel besteed worden aan de kinderen in de kindertehuizen in Zuid- Afrika.
Wij kijken terug op een gezellige dag en hopen dat de African Friends Sponsorloop volgend jaar weer plaats zal vinden, maar dan met beter weer, meer deelnemers en een nog hogere opbrengst .

Kwamzamo


is een kindertehuis voor kinderen die door Aids en HIV in erbarmelijke omstandigheden terecht zijn gekomen.

Sommigen van hen zijn wees. Hun gemeenschappelijke factor is dat ze zonder hulp geen menswaardig bestaan, laat staan een toekomst perspectief hebben.

lees verder >>